Provocarilor cretivitatii umane, nedescifrate inca, cum ar fi Manuscrisul lui Voynich, li se adauga si Codex Seraphinianus.

Codex Seraphinianus este numele uneia dintre cele mai ciudate cărţi publicate vreodată. Creată în perioada 1976 – 1978 de arhitectul şi designerul italian Luigi Serafini, cartea a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1981 şi de la acel moment şi până în prezent a cunoscut mai multe editări şi n-a încetat niciodată să uimească şi să încânte.

Publicata in 2 volume, cartea este in esenta o enciclopedie a unei lumi misterioase cu reprezentari grafice foarte detaliate, extrem de ciudate si abstracte. Este scrisa intr-un alfabet necunoscut, asemenea unui cod pe care nimeni nu a reusit pana in prezent sa-l descifreze.

Primul volum cuprinde 5 capitole, iar cel de-al doilea se intinde pe 7 capitole, surprinzator fiind faptul ca totalizeaza 12 capitole, tot atatea cate luni sunt intr-un an si 365 de pagini, exact cate zile are un an, relateaza Mysterious Universe.

Codex Seraphinianus

Primul capitol al enciclopediei descrie diferite tipuri de flora (flori ciudate, copaci care isi smulg radacinile si migreaza), in timp ce al doilea se ocupa de fauna (animale care reprezinta variatii suprarealiste ale cailor, hipopotamilor, rinocerilor, pasarilor).

Al treilea capitol face referire la un regat al celor mai ciudate creaturi bipede, iar al patrulea dezvolta idei legate de fizica si chimie si este de departe cel mai abstract si enigmatic. Ultimul capitol al primului volum studiaza mecanica, prezentand masini si vehicule bizare.

Capitolele din al doilea volum se refera la tot felul de stiinte umaniste, date istorice, sistemul de scriere folosit in Codex, moda si bucatarie, divertisment si arhitectura.

Criticii literari considera enciclopedia ca fiind o parodie a vietii de zi cu zi, unde grotescul intalneste frumosul, suprarealismul se imbina cu cotidianul, iar fantezia autorului se intersecteaza cu realitatea. Desi Serafini nu a fost de acord niciodata cu descrierea facuta de critici, el a sustinut tot timpul ca acest codex nu este altceva decat o realitate, pe care oamenii inca nu o pot intelege.

La fel cum copiii privesc o carte ilustrata pentru adulti si nu inteleg mare lucru, dar banuiesc totusi ca lucrurile pe care le vad au un sens logic, tot asa si adultii nu inteleg chiar toate lucrurile din Codex Seraphinianus, dar stiu ca ele sunt o normalitate. Aceasta explicatie data de autor adanceste si mai mult misterul cu privire la aceasta carte stranie.

In privinta codului folosit, atunci cand lingvistii au incercat sa descifreze limbajul dar nu au reusit, autorul le-a transmis ca oricine il poate intelege daca se foloseste de limbajul obisnuit si nu de perceptia traditionala. Chiar si asa, nimeni nu poate intelege semnificatia limbajului obisnuit din mintea lui Serafini, fapt pentru care enciclopedia a ramas pana in prezent un mister.


Deeamaanth

Singura sclavie umana este Ignoranta. Doar Omul eliberat prin Cunoastere si Autocunoastere poate fi Creativ, Implinit si Fericit.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.