Dezvoltarea Personala

La un moment dat stateam de vorba cu doi prieteni. Amandoi antreprenori de succes, insa diferiti prin valorile proprii. Tot vorbind cu ei, mi-am dat seama ca nevoile lor si modul de exprimare a propriei activitati erau extrem de diferite.
Unul dintre ei calcula totul in bani. Vorbea numai de cifra de afaceri, de profit, de proiectele viitoare si cati bani o sa ii iasa. Din start mi-am dat seama ca la el banul era forma absoluta prin care cineva isi exprima valorea. Ba mai mult, daca ii spuneai ca tu castigi mai multi bani ca el, puteai sa il vezi cum devine agresiv, agitat, inferior. Nu reusea sa inteleaga artistii, pentru ca mureau de foame… si ii considera fiinte inferioare, pentru ca nu erau capabile sa castige bani din ceea ce faceau. De multe ori prima intrebare despre un om era “cati bani castiga?”

Celalalt castiga destul de multi bani, insa atentia lui era directionata inspre ceilalti oameni, inspre influenta. Era interesat sa intre in diverse structuri unde sa poata produce o schimbare pentru ceilalti. Calcula valoarea unui om nu in functie de cati bani are, ci in functie de puterea pe care o are asupra celorlalti. Banii la el erau doar un bonus, importanta era propria evolutie, dar si ajutorul pe care il poate oferi celorlalti.

Primul castiga mult mai multi bani ca al doilea, insa cumva mi se parea putin mai involuat, pentru ca singurul limbaj pe care il stia era doar cel al banului in sine. Nu putea sa stea intr-un restaurant fara sa il critice pe patron, pentru lipsa lui de viziune si faptul ca nu se castiga atat de multi bani din zona horeca.

La o tabara unde am fost cu el mi-aduc aminte foarte clar cum facea calcule pe cati bani castiga organizatorii. Dupa ce a facut o estimare, i-am vazut o grimasa pe fata si a tras concluzia foarte rapid “nu se merita”. Din acel moment a avut o atitudine dezaprobatoare fata de oamenii care isi faceau treaba profesionist si cu o pasiune dincolo de orice dubiu.

Astazi am ales sa scriu un articol atipic, despre evolutia spirituala a oamenilor. Mi-aduc aminte de noptile pierdute cu prietenul meu, Marius Simion, care si-a dedicat mare parte din viata studierii celor 7 chakre si a tot ce inseamna spiritualitate si psihologie transpersonala.

Cu gandirea mea foarte pragmatica o sa incerc sa fac o traducere a tot ce inseamna cele 7 niveluri ale evolutiei umane, desi sunt multe aspecte pe care in mod sigur le exprim subiectiv si rudimentar. Motivatia mea este insa simpla, pentru ca am intalnit oameni pierduti care nu stiau ca pot aspira la ceva mai mult decat propria lor conditie, indiferent de banii pe care ii castiga si recunoasterea pe care o au.
Sunt 7 niveluri in total. Se presupune ca 99% dintre oameni se situeaza undeva in primele 3 niveluri ale evolutiei si ca restul de 1% este “imprastiat” pe urmatoarele 4 niveluri. Logica spune, in cazul asta, ca cea mai grea trecere se face de la nivelul 3 la nivelul 4, unde este si granita intre tot ce inseamna psihologie personala si transpersonala (dincolo de persoana).

· Nivelul 1: Acumulare materiala
· Nivelul 2: Acceptarea sociala
· Nivelul 3: Puterea pesonala
· Nivelul 4: Iubirea
· Nivelul 5: Arta
· Nivelul 6: Genialitatea
· Nivelul 7: Spiritualitatea

Ironia in evolutia la un nivel superior este ca, de cele mai multe ori, se face prin “renuntare” in momentul in care ajungi la un nivel de satisfacere a nevoii de baza. De asemenea trebuie sa intelegi ca, daca esti la un nivel anume de evolutie, nu inseamna ca nu accesezi elemente din nivelurile superioare.

De asemenea, pe fiecare nivel exista 3 stadii in care te poti afla:
· stadiul lipsei de control si experienta, cand nu controlezi tu nimic pe acel nivel, cand totul ti se intampla si esti doar spectator (minus)
· stadiul de echilibru, cand esti detasat si ai atins nivelul de maestru

· stadiul excesului de control, cand te simti tare si ai senzatia ca poti face orice pe acel nivel (plus)
Metoda de a trece la nivelul urmator este de a ajunge la echilibru, nicidecum la a ajunge la exces.

Nivelul 1: Acumulare materiala

Chakra Muladhara

Este nivelul acumularii (cateodata excesive), in care teama este cea care controleaza individul. Teama de a nu supravietui. Nevoia de baza este cea de acumulare, in care persoana respectiva vrea sa aiba cat mai multi bani.

Cele doua extreme:
· lipsa controlului presupune ca esti preocupat de acumulare strict pentru a supravietui; cei care traiesc de pe o zi pe alta si se chinuie sa castige bani ca sa isi asigure nevoile de baza supravietuirii

· excesul controlului presupune ca indiferent de cat acumulezi, nu te poti opri si vrei mai mult

Culmea este ca daca ai in fata un miliardar care este preocupat sa isi ridice averi dupa averi pe perioada vietii, asta nu inseamna ca este si foarte evoluat conform celor 7 planuri. Dimpotriva, este la baza evolutiei, pentru ca acumularea continua denota o lipsa a satisfacerii nevoilor de baza si se face tot din teama.

Evolutia la nivelul urmator se face in momentul in care banii nu mai sunt o problema pentru tine, cand controlezi procesul si ajungi la un echilibru care te ajuta sa intelegi ca exista ceva dincolo de nevoile de baza.

Nivelul 2: Acceptarea sociala

Chakra Swadhisthana

Este nivelul unde nevoia de baza este cea de reproducere, dar si de integrare la nivel social. Cei mai multi oameni sunt blocati in primele doua niveluri. Oamenii de la nivelul doi al evolutiei deja controleaza teama de a nu supravietui (ea nu mai exista), nevoile de baza sunt indeplinite si acum se intereseaza de cum poate comunica mai bine cu ceilalti indivizi si cu sexul opus.

Cele doua extreme:

· lipsa controlului presupune singuratate si alienare sociala, dorinta de reproducere, nevoia de parteneri sexuali si de apartenenta

· excesul controlului presupune un individ care manipuleaza social pe cei din jur pentru propria placere, care poate seduce parteneri de sex opus fara absolut nicio problema si care nu se mai poate opri din aceasta actiune
Cuvintele de baza la acest nivel sunt: seductie, manipulare sociala, sexualitate.

Imaginea unui “gigolo” care invarte femeile si le schimba ca pe sosete arata de fapt un om blocat in nivelul doi cu exces de control.

Evolutia la nivelul urmator se face in momentul in care individul respectiv nu are o problema in a se reproduce, in a gasi un partener sexual si care se poate integra fara probleme in societate. In momentul in care abilitatile exista, si desi ai puterea de a manipula social pe cei din jur nu o faci, prin renuntare (sau echilibru) treci la nivelul urmator.

Nivelul 3: Putere personala

Chakra Manipura

Este nivelul cel mai evoluat recunoscut de psihologia personala. Este nivelul la care individul isi da seama ca depinde de el personal cat de departe ajunge, nivelul la care apare nevoia de a fi lider, al independentei si puterii personale.

Aici individul este preocupat de propria personalitate si de intelegerea propriei individualitati.

Atitudinea unui individ aflat la nivelul 3 este de actiune si experimentare iar laitmotivul lui este cel al lectiei invatate, indiferent de rezultatul actiunii respective.
Cele doua extreme:

· lipsa controlului presupune individul pasiv, care amana tot timpul, care nu se dezvolta, in ciuda dorintei lui de a face ceva

· excesul controlului presupune un individ cu o personalitate puternica mereu in cautare de a-si amplifica influenta asupra celorlalti

Cei doi prieteni ai mei de care am vorbit la inceputul articolului erau in nivelurile 1 si 3. Cel din nivelul 1, mereu dupa acumulare, nu reusea sa inteleaga cum prietenul nostru comun, antreprenor si el, desi are capacitatea de a face mult mai multi bani decat face in momentul asta, el nu este interesat de asta, ci de a produce o schimbare la nivel de societate.

Cu cat esti intr-un nivel inferior, cu atat nu intelegi nevoile celorlalti din nivelurile superioare.

Evolutia de la nivelul 3 la nivelul 4 este una dintre cele mai greu de realizat, pentru ca reprezinta renuntarea la ego. Iar leadershipul, in esenta, presupune si ego. Inseamna de asemenea renuntarea la formele de organizare sociala si intoarcerea catre interior. Asta pentru ca nivelul urmator este… iubirea.

Nivelul 4: Iubirea

Chakra Anahata

Este primul nivel din tot ce tine de transpersonal si deja nivelurile sunt din ce in ce mai greu de exprimat, pentru ca multe din caracteristici sunt dincolo de limbajul pe care il folosim si nevoile pe care le avem. Asa cum am spus, cu cat esti mai jos, cu atat iti este mai greu sa intelegi nivelurile superioare.

In nivelul 4 gasesti oameni care imbratiseaza in mod autentic iubirea neconditionata, linistea sufleteasca, detasarea.
Sunt foarte rari, insa ii poti gasi in persoanele anumitor calugari, de exemplu, care au renuntat la viata lor sociala si si-au directionat atentia inspre intelegerea si iubirea de semeni.

Ca sa intelegi nivelul de iubire la care ma refer, imagineaza-ti ca cineva aflat la nivelul 4 este incapabil sa iubeasca o persoana mai mult decat pe alta, motiv pentru care ideea de cuplu (care pana la urma este o forma de organizare sociala) nu exista.

Asemenea oameni nu numai ca iubesc pe cei din jur ca pe propria lor fiinta, insa si cei care intra in contact cu o persoana aflata pe nivelul 4 se simt coplesiti de iubirea lui, desi de multe ori nu o pot explica.

Acum, imagineaza-ti de exemplu, ca Biserica predica iubirea, insa se foloseste de teama de a nu fi acceptat (nivelul 2) pentru a mentine controlul (nivelul3). Biserica nu se afla la nivelul 4, pentru ca orice forma de organizare tine de nivelul 3. Iar ceea ce predica biserica nu tine de iubire (desi asta vrea).

Cand esti la nivelul 4, biserica deja nu isi mai are rostul.

Nivelul 5: Arta

Chakra Vishuddha

Mai poate fi numit si nivelul vocatiei, insa pentru ca termenul asta deja este desuet, am preferat sa il numesc “arta”. Oamenii aflati pe acest nivel sunt mai putini decat cei pe nivelul 4 si putem identifica aici persoane care s-au pus in slujba vocatiei pe care au avut-o. Vorbim de un DaVinci la acest nivel (doar ca sa subliniez raritatea unui om ajuns la nivelul 5), nicidecum cineva preocupat de profesia lui la absurd si care este blocat in nivelul 3 sau, cateodata mai rau, in nivelul 1.

La nivelul 5 este un om care traieste o permanenta stare de flux si care nu mai este interesat de cele lumesti, ci doar de ceea ce poate sa ofere celorlalti prin ce face. Poti identifica usor astfel de oameni care, dincolo de saracia materiala in care au trait, au fost plini de vitalitate in tot ceea ce a insemnat creatie iar operele lor, dupa moarte, au fost vandute pe averi colosale.

De asemenea trebuie sa intelegi ca, pe cat esti mai evoluat pe cele 7 niveluri, pe atat esti mai fericit. Insa cu cat suntem mai involuati, cu atat putem percepe mai greu fericirea celor evoluati, pentru ca fericirea respectiva transcede planului material. Pune un om de pe nivelul 1, care actioneaza din nevoia de supravietuire si acumuleaza averi dupa averi.. sa il inteleaga pe saracul care picteaza si nu este interesat sa castige bani de pe urma operelor lui, pentru ca ar pierde timp pretios de creatie.

Nivelul 6: Genialitatea

Chakra Ajna

Nivelul 6 este locul in care ratiunea (inteligenta bazata pe ceea ce percepi prin simturi, lucruri dovedite) este ridicata la un nivel superior prin intuitie (inteligenta care vede ceea ce nu este perceput sau dovedit).

O traducere a acestei chakre ar putea fi “cunoasterea deplina”.

Cineva aflat pe nivelul 6 al evolutiei vede lucruri si are explicatii dincolo de intelegerea omului comun. Imbina elemente “materiale” (ce se vede in jur) cu viziunea de ansamblu, la nivel global, astfel incat poate gasi solutii la probleme “imposibile” si teorii care sa schimbe cursul natural al istoriei umane.

Intrebarea care se pune nu este de putere de a vedea ce nu vad ceilalti, ci de motivatia de a folosi in vreun fel aceasta putere, odata accesata.

Nivelul 7: Spiritualitatea

Chakra Sahasrara

Sau nivelul lui Iisus, cand tu esti universul si universul se regaseste in tine, cand ai putere de viata si de moarte asupra celorlalti si poti face minuni (percepute de ceilalti). Mai este considerat si nivelul fericirii supreme si cea mai inalta forma de cunoastere existenta.

***

99% dintre oameni se regasesc in primele 3 niveluri. Le poti defini, la nivel psihologic, o intreaga arie de nevoi de baza, de comportamente si de limbaj cu care sa te poti intelege.

Intelegerea celor 7 niveluri te ajuta foarte mult in special pe parte de comunicare, pentru ca fiecare nivel este interesat DOAR de lucruri existente pe acel nivel.

Ca si rezumat:

· Orice forma de organizare tine de nivelul 3 (de la orice organizare politica pana la casatorie).
· Orice forma de ego tine de primele 3 niveluri, de asemenea.

· Metoda de a evolua este echilibrul care de multe ori il obtii prin renuntare. Poti sa faci, dar nu mai vrei. Poti sa castigi bani, dar nu mai esti interesat. Poti sa seduci o femeie frumoasa, dar nu mai vrei etc.

Sursa


Deeamaanth

Singura sclavie umana este Ignoranta. Doar Omul eliberat prin Cunoastere si Autocunoastere poate fi Creativ, Implinit si Fericit.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.