Realizat de Ana Musat pentru Beauty Of Life

Auzisem de Bodhi Sarango si observasem activitatea lui intensa pe internet, am aflat si mai multe de pe site-ul lui: Bodhi e un roman de-al nostru, un adevarat explorator a Constiintei Umane. A calatorit timp de 11 ani in India si Asia, absorbind profund spiritul mistic al orientului. A combinat intelepciunea orientala cu modul occidental de coaching si dezvoltare a Potentialului Uman, are numeroase cursuri de NLP si training-uri cu renumitii Paul McKenna, Anthony Robins.

Bodhi conduce de 8 ani grupe de terapii, regresie si meditatii focalizandu-se in grupele sale pe tehnici de Inteligenta Emotionala, NLP Esential, Meditatii Active Osho, Hipnoza si pe diverse tehnici de vindecare somatica, de Constiinta Creativa si de Dezvoltare Vocationala. A activat pana acum mai mult international, avind evenimente in tari precum Marea Britanie, India, China (Hong Kong), Brazilia, Italia, Rusia, Lituania, Portugalia, Spania si altele.

Recent a revenit in Romania si s-a stabilit in Bucuresti. Am fost curioasa sa aflu mai multe, astfel am aranjat un interviu cu el.

Buna Bodhi, ce inseamna numele tau,cine esti tu de fapt?

– Numele Bodhi (conștiință) Sarango ( luminoasă) l-am primit in Asia in 2003 in timpul calatoriilor mele in India si China ca nume initiatic de pe calea Zen. Am simtit ca rezoneaza cu sinele meu si l-am folosit de atunci pentru cautarea mea interioara. Cu timpul am devenit cunoscut cu acest nume si acum este de fapt esenta a ce predau.

Am 43 de ani, m-am născut în zona Moldovei, foarte aproape de Iasi. Paradoxal, vin din lumea stiintei, am terminat Politehnica si am lucrat multi ani în IT, am fost manager în corporații mari , mai ales în străinătate, dar si în România.

Inca din facultate simteam că ar trebui să aflu mai multe despre mine pentru că, pur si simplu nu mă mulțumeau lucrurile banale si povestile care erau in ziar si la TV. Atractia spre partea mai profundă a lucrurilor vine din studentie, inspirat mai ales de niște lucrari scrise de Einstein si Newton spre sfârșitul vieții lor, in domenii nisa despre fizica cuantica, relativitate, campuri magnetice si lumea profunda a lucrurilor care se leaga etc., deci pot spune ca știința exterioara a fost primul pas care m-a dus treptat la stiinta interioara.

De fapt nu acceptam banalitatea si mediocritatea, si cautarea mea continua era sa ma descopar pe mine, imi puneam constant intrebari de genul: Cine suntem noi de fapt? De ce lumea e asa cum e ? De ce e atita suferinta aici ? Cum sa depasesc stresurile mele proprii si apoi cum pot eu sa contribui in a crea o lume mai buna, sa ajut mai ales oamenii care au cautari si intrebari similare.

Toata aceasta cautare m-a facut sa calatoresc in toata lumea, sa cercetez, sa explorez domenii vaste in special domeniul Potentialului Uman , m-a facut sa explorez multe cai si sa experimentez astfel transformări profunde de-a lungul anilor…

Am vazut ca oferi un sistem sinteza de transformare a omului ?

– Dupa ce am cules diamante ale transformarii peste 15 ani, sistemul sinteza pe care l-am creat îmbină in esenta terapia psihosomatică, regresia, hipnoza cu meditatia. Am numit-o Calea Trasformarii si are mai multe module:

Prima parte Ritmul Fericirii, e un modul Fundatie, care se focalizeaza in mare pe eliminarea traumelor, blocajelor si a emotiilor negative reprimate de om si creaza fundamentul regasirii interioare.

Modulul doi l-am numit Vindecarea Relatiilor – Trezirea Iubirii Constiente – se ocupa de relatii , cum putem crea o relatie armonioasa, sa intelegem polaritatile diferite ale barbatului si ale femeii , tipologia si unicitatea fiecaruia.

Modulul trei aprofundeaza aspectele ce tin de creativitate si deschiderea vocatiei, de exprimare si impartasirea experientelor.

Cel de-al patrulea se ocupa de partea Corporate, Team Building – adica lucrul in echipa, spiritul echipei si dinamica comunicarii , transformarea sistemului de bussines piramidal in unul organic care respecta unicitatea si talentele fiecaruia.

Trebuie sa spun, ca tot ce aplic în sesiunile si workshopurile mele este testat pe propria piele. Am observat in toti acesti ani tipologiile diferite ale omului, unicitatea fiecaruia …cunoscand mii de oameni din diverse tari, am inteles ce se potriveste fiecarui om si ce trebuie aplicat diferentiat. Deci eu traiesc constant acest paradox: In final toti sintem unul, dar si fiecare suntem unici, si asa cum problemele difera, la fel si solutiile sunt unice si ele.

Pe ce se bazează primul modul Ritmul Fericirii și cum ajuți oamenii să se regăsească?

– Majoritatea oamenilor au diferite traume din copilărie, de aceea nu ne putem deschide real, frustarile noastre genereaza furie, supărare, tristete deseori și nu știm de ce. Mi-am dat seama că trebuie să caut metode racheta, pentru că oamenii moderni nu au timp să caute, au nevoie să vadă rezultate în câteva zile. Avem nevoie rapid de solutii in aceasta epoca moderna a vitezei.

Mintea umana genereaza, în medie, între 50.000 și 70.000 de gânduri pe zi și sute de emoții, multe dintre ele sunt negative. Dar cati sunti constienti de asta ?

Trăim într-o lume multidimensionala, știința demonstrează că noi vedem maximum 2% din realitate, restul este subconștient și inconștient. Simțim multe lucruri pe care nu le înțelegem și nu știm de unde vin.

Așa că eu ma focalizez foarte mult pe sunconștient și inconștient pentru a merge la radacinile problemelor, a fricilor si traumelor ascunse.

De unde vin toate aceste emoții negative pe care le manifestăm?

– În SUA, una dintre cele mai optimiste țări din lume, s-a făcut un studiu foarte amplu legat de numărul de încurajări pe care le primește un copil, față de critici. Rezultatul a fost de 8 critici la 1 încurajare. În Europa occidentală raportul este de 12 la 1…banuiti, mai departe, procentul în România sau alte țări mai sărace, chiar daca el nu s-a facut in acele tari…

Deci, noi suntem programați inconstient în primii 7 ani din viață să fim preponderent negativi, fricosi …si nu din cauză că oamenii vor asta. Umanitatea a trait 5 mii de razboie in ultimii 3 mii de ani și alte traume colective grave. Societatea evolueaza incet, dar din generație in generatie aceste socuri se transmit inconstient mai departe…. majoritatea nu stim, dar aceste frici paralizante, reprimari, traume le avem in celule si ele se activeaza in anumite momente intense ale vietii … Apropo, frica sau furia este necesară în anumite momente de pericol, de protejare, fac parte din inteligenta umana… însă dacă frica este exagerata, aproape patologica, ești blocat, nu poți să acționezi, nu poți să fii liber, implinit, creativ.

Aceste frici sau traume sunt stocate in celule pe mai multe nivele:

Perioadă în care suntem conștienți : de la 3 anisori pana in momentul prezent – terapiile obisnuite si analiza ne poate ajuta relativ usor sa le patrundem

Perioada 0-3 anisori – traumele nu sunt inregistrate de minte, care nu e formata inca…dar in schimb corpul le va sti, celulele tale vor stii ca ceva nu e in regula in anumite situatii sau cu anumiti oameni – traumele sunt la nivel celular deci si reactile vor fi incontrolabile deseori

Perioada Embrionica (cele 9 luni in burtica mamei) – daca de exemplu nu am fost doriti sau daca au fost certuri sau violente in cuplu, sau alte traume in perioada sarcinii – rezultatul e ca ve-i veni pe lume cu garda sus si mai tot ce vei vrea sa faci in viata va fi din frica, din protectie…asta limiteaza enorm omul
Traumele Genetice sau Karmice – un aspect mai larg de patruns si de inteles.

Mai departe, multe dintre aceste frici nu le conștientizăm, nu știm de ce reacționăm într-un anumit fel și de ce facem unele lucruri. Majoritatea traumelor sunt atât de adânci, încât nu pot fi descoperite decât prin tehnici speciale cum sunt regresia, hipnoză si procese de relaxare profunda a mentalului, a emotiilor, a corpului.

Este dovedit științific că atunci când ne enervăm sau experimentăm sentimente negative, se eliberează anumite substanțe toxice în sânge, în organism, care ajung să ne îmbolnavească în timp. Deci actiunile mai ales preventive si pro-active sunt absolut recomandate pentru a nu inrautati situatia.

In studiu si practica mea am descoperit că trebuie lucrat foarte mult la inconștient, să ajungi cât mai adânc, la rădăcină. Cu cât rădăcinile sunt mai puternice și adânci, cu atât copacul crește mai înalt și rapid. Am observat in ani de zile efectul extraordinar, cât de repede se văd rezultatele daca lucram la radacina.

Deci sistemul meu este o scurtătură pentru cei care vor sa evolueze rapid, nu e nevoie sa pierzi ani pentru a te cauta, în doar câteva sesiuni si workshopuri depistezi si incepi sa dizolvi traumele, fricile , reprimarile de bază, astfel devii deschis pe bune spre viață, spre iubire, cu o noua atitudine, pofta de viata, deschis spre a-ti trai viata cu adevarat.

Uneori, chiar și după o singură sesiune oamenii se simt mult mai eliberati, au momente profunde de AHA ! ”aia e”…isi depasesc sabloanele , blacajele rapid.

Deci, dupa parerea ta, cum crezi că putem ajunge la fericire ?

– Pentru a crea o claritate de sinteza, am structurat sistemul meu pe 4 dimensiuni :

Primul nivel esential este iubirea de sine. Există un tabu în societate că nu ar fi bine să te iubești foarte mult pe tine pentru că înseamnă că ești narcisist, arogant, egoist.

Totuși copacul are nevoie de apă, de nutriție, de soare, pentru a putea să înflorească, să dea mere. El poate să dea mere doar atunci când sunt deja coapte, nu când le smulgi verzi sau când nici măcar florile nu au înflorit, nu ai cum. Doar când te iubești pe tine cu adevărat, ai capacitatea să oferi mai departe. Altruismul real izvoraste din implinirea ta, nu inainte….

Al doilea nivel este iubirea relaționala in cuplu. Problema principală dintre femei și bărbați este că nu conștientizăm că suntem polaritati energetice diferite. Avem tot felul de așteptări haotice și nu înțelegem că noi iubim diferit. Cel mai important într-o relație este să înțelegi polaritatea și diferențele dintre centrii energetici pe care îi avem, si sa invatam prin diverse tehnici cum acesti centri pot crea cicluri armonioase.

Alt lucru important este ca fiecare trebuie să lucreze mai ales individual, să se înțeleagă, sa isi inteleaga reprimarile, fricile, mastile și să accepte că perfecțiunea nu există, cu toții avem plusuri și minusuri umane. În schimb, există totalitatea. Ești mult mai relaxat dacă înlocuiești ideea de perfecțiune cu totalitatea de a trai in prezent fiecare clipa. Viata e alcatuita din evenimente mici, dar traite total pot duce la impliniri extraordinare. E ca efectul bulgarelui de zapada. Dar, daca nu traim total momentele mici, blocam fluxul vietii, care altfel poate creste organic in implinire si fericire.

Al treilea nivel absolut necesar, Iubirea Creativa, indiferent dacă reusesti sa cresti o relație de cuplu frumoasă, armonioasă. Noi traim într-o lume complexa și trebuie gasita armonia și cu ceillati. La această armonie ajungi prin descoperirea creativitatii tale, prin urmarea vocației tale interioare. Si fiecare om are cel puțin un talent pe care trebuie să îl manifeste , altfel viata va fi un sir lung de tristeti si acidente. Din experienta mea, am observat, ca fiecare om are cel putin un talent de bază și două de susținere. Ele trebuie descoperite, dezvoltate si integrate.

În momentul în care cele trei nivele ale iubirii sunt implinite, apare adevaratul echilibru în viață, ești împlinit plenar și poti real manifesta compasiune – al patrulea și cel mai înalt nivel.

Ce inseamna compasiunea, din punctul tau de vedere?

– Multe carti, multa lume vorbește de compasiune, să fii mai bun cu cei din jur. Dar din pacate, majoritatea vorbesc de flori, uitand complet de radacini.

Compasiunea reala trebuie să fie autentică, nu falsă, nu o masca. De obicei, practicăm o compasiune care este, de fapt, milă, urmând inconstient pornirile noastre egotice.

Aici dau un caz foarte simplu, cel al cerșetorului care vine să îți ceară pește. Prima dată îi dai, ok, pentru că e bine sa ajuti un om necunoscut. Problema este că a doua zi vine iarăși la tine, bineinteles tot pentru pește. Dacă tu îi oferi în continuare pește, înseamnă că îi susții structura sa egotică de a cerși, de a fi dependent. Iar tu ai tot un interes inconstient, acela de a-l controla, de a te simți mai presus, astfel creându-se o societate care nu este bazată pe respectul demnitatatii umane și corectitudine.

Constient si corect este să îi arăți omului cum să prindă singur pește, iar data viitoare când vă întâlniți să discutați fiecare cât pește a prins, cu respect ca doi prieteni, doi egali. Aceasta este adevărata compasiune, să îl înveți cum să prindă pește.

Ajută oamenii din jur să se dezvolte, să își recapete demnitatea, însă fără să forțezi. Dacă ei nu vor să învețe, nu este treaba ta să îi obligi….probabail mai au nevoie de lectii de viata, sau de un alt om, alta tipologie ca sa fie deschisi pentru a primi ajutorul real.

Dacă tot vorbim de relații, este necesară căsătoria, să îți găsești ”sufletul pereche” pentru a fi fericit?
De obicei, femeile cred asta pentru că, mai ales tipologia feminină se împlinește prin relații. Din punctul meu de vedere, este esențiala implinirea nivelului doi a iubirii pentru ambii, atat femeie cat si barbat.

In ultimii ani dezvoltarea individuala e prioritate pentru cat mai multi, dar totuși oamenii uita sa dezvolte celelalte parti esentiale. Unii incep sa se plictiseasca pentru că ori nu sunt creativi, ori nu au găsit pe cineva cu care să rezoneze si sa formeze o relatie profunda.

Altă problemă in relatii, cum am mai zis, este că lumea caută perfecțiunea, pe Cleopatra sau Don Juan, iar așa ceva exista doar in romane si filme. Chiar si Cleopatra, daca chiar o gasesti, e o femeie obisnuita acasa la ea, cu probleme reale, are suisuri, coborasuri ca si tine…deci important e sa vorbim despre omul real, nu cel inchipuit sau pretins… Insa noi uităm realitatea. Problema este că mulți se culca pe o ureche si nu își rezolvă problemele proprii și cauta insistent pe cineva să îi ”salveze”.

Atunci când te deschizi, totul se schimba intr-un ritm alert, pas cu pas încep să apară oameni noi în jurul tău, participind mai ales la evenimente de creatie sau workshopuri …Dacă ai început să te schimbi, se schimbă vibratia și dinamica gândurilor, a emotiilor și ajungi să întâlnești mai multi oamenii potriviți tie.

Legat de căsătorie, aceasta cred că este depășită, este tranzitorie, probabil că peste 100 de ani nici nu o să mai existe, in occident doar 20% din cupluri se mai casatoresc si tendinta e clara. Altceva este relatia profunda cu cineva, bazată pe libertate si respectul unicitatii. Astfel de relatie nu e rigida, omul se schimbă, iar peste 3-5 ani poți să realizezi că nu te mai potrivești cu acea persoană, chiar daca odata va-ti potrivit perfect. Ne atașăm prea mult de o singură persoană și uităm că ideea este să crești, să te împlinești impreuna…daca acea crestere nu mai e, acea implinire nu mai e – care e sensul sa mai continuati ? si nu e nevoie de certuri, ci de multumire reciproca pentru perioada minunata in care ati crescut si iubit impreuna.

Dacă evoluezi si mai mult, ajungi să cunoști la un moment dat și omul la care toate rotițele se învârtesc sincron pentru tine, chiar si pana la adanci batraneti. E o chestiune de crestere individuala si intelepciune, care vine in timp.

Vorbeam mai devreme de polarități, pe care este esential să le înțelegem pentru a avea relații armonioase. Polaritatea energetica e ceva complex, dar societatea actuala nu cunoaste nici macar aspecte mici de armonie corecta de cuplu. Un expemplu simplu, poziția în care dormi. Din intelepciunea antica, se stie ca in partea stânga a corpului se manifestă latura feminină, iar în cea dreaptă, latura masculină. Si daca femeia doarme în stânga bărbatului, în timpul somnului, latura masculină a femeii comunică cu latura feminină a bărbatului, creându-se un dezechilibru care afecteaza relația în timp. Pozitia corecta energetica e: femeia pe partea dreapta. Acesta este doar un mic exemplu de care trebuie ținut cont în ceea ce privește polaritatea și energiile. Mai multe explic in evenimentele mele. Si pregatesc o carte care va aparea probabil in vara lui 2016.

Referitor la Creativitate. De ce din ce în ce mai mulți oameni nu se regăsesc deloc în ceea ce fac …
Asa e. De multe ori ne sunt impuse anumite lucruri de mici copii. In general părinții le transmit copiilor anumite așteptări, dorințe pe care nu au reușit să le îndeplinească ei înșisi. Uneori insisitentele sunt de ordin financiar sau de conjuctura a societatii.

Astfel, multe persoane ajung să facă lucruri care nu le sunt naturale, să îndeplinească aceste așteptări celor din jur și se forțează să ducă până la capăt lucruri care nu li se potrivesc, pur și simplu. Trebuie să îți dai seama ce lucruri îți aparțin cu adevărat, să îți asculți vocea interioară.

Trăim într-o societate care se bazează foarte mult pe competiție, pe ambitie si nu pe vocatie.

Însă, daca observati, cei mai realizați oameni, cum sunt A. Einstein sau Motzart, au ajuns la un anumit nivel pentru că și-au urmat pasiunea, vocația interioara, au făcut ceea ce și-au dorit cu adevărat, nu ce și-au dorit altii, nu s-au comparat cu altii.

Asta nu înseamnă că trebuie să pleci imediat de la bancă, de exemplu, și să devii danasator sau cantaret. Nu ar fi o decizie înțeleaptă. Dar începe să iei cursuri de dans, să te duci seara după muncă la dans, la canto, să te simți bine de fapt. Eu recomand să te îndrepți mai mult către artă, oricare ar fi ea, arta îți deschide inima și face ca viata sa aiba sare si piper, bucurie, ritm.

Atunci când îmbini latura interioara și îți dezvolți si latura creativă, si pui si suflet în tot ceea ce faci, incepi sa dizolvi frustrările și îți dai seama ce ți se potrivește cu adevarat.

În timp, ajungi să faci și tranziția, să câștigi și bani din pasiunea ta. Dar la inceput trebuie facut doar din placere, doar din bucuria de a explora si a experimenta ceva care te incanta. Lumea, în general, devine din ce în ce mai complexă și apar noi joburi, noi oportunitati care deschid atatea perspective si domenii. Daca evoluezi asa, realizezi ca este loc pentru fiecare. Viata are intelepciunea ei si pasiunea ta e inclusa in ea.

Ce recomandări practice ai pentru oamenii care își doresc să se redescopere?

– În primul rând, aș recomanda la oameni o activitate foarte simplă, pentru că multă lume vorbește despre meditație, să fii liniștit, să fii zen. Multi oameni încearcă, însă nu vad rezultate pentru că sunt plini de nervi, frici și frustrări. Sugestia mea este să procesati un pic macar partea asta de frica sau furie. Si se stie ca un om furios este de fapt fricos, îi este frică și se protejează.

Aș recomanda ca acasă, în singurătate, cu ochii inchisi, să iei pur și simplu o pernă, să iti reamintesti anumite persoane care ți-au făcut rău și 10 minute, să îți verși la maximum toată supărarea pe pernă. Să te eliberezi, fără să te audă nimeni, iar dacă dupa furie îți vine să plângi, să îți lași spațiu să o faci pina ai eliberat suficient. Repetati asta măcar o dată, de două ori pe săptămână.

Recomandarea mea, ar fi să veniți totusi la sesiuni individuale sau workshop-uri, unde lucrăm în profunzime pe fiecare individ și exista si o comunitate care poate sa te susțina, creșterea fiind mai organică și rapidă astfel.

Mai ales pentru cei introvertiți, mai potrivite sunt sesiunile individuale, iar apoi la un moment dat pot participa și la workshop-uri.

Asadar, ajut oamenii sa iasa rapid din blocaje, ii invat apoi cum să se ajute singuri, dezvoltandu-se sanatos si echilibrat.

Multumesc Bodhi pentru sugestiile tale generoase, vom mai reveni.

– Cu mare drag.

Mai multe informații despre Bodhi Sarango și programul activităților sale : http://bodhisarango.com/events/ sau pe pagina de Facebook. Dacă ai orice fel de întrebare, îl poți contacta direct la bodhi.sarango@gmail.com

Primit prin e-mail


Deeamaanth

Singura sclavie umana este Ignoranta. Doar Omul eliberat prin Cunoastere si Autocunoastere poate fi Creativ, Implinit si Fericit.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.